Produkty wspomagające pracę wątroby

Życie w biegu, niezdrowa dieta, przyjmowanie leków, alkohol i brak aktywności fizycznej sprawiają, że w naszym organizmie gromadzą się szkodliwe substancje. Wątroba dobrze radzi sobie z toksynami, ale jeśli jest ich zbyt dużo, może nie nadążać z ich eliminacją.

Pierwsze objawy nadmiernej ilości toksyn w naszym organizmie

Gdy czujemy nieprzyjemne kłucia w boku i rozpieranie pod żebrami to pierwszy znak, że wątroba nie radzi sobie z neutralizowaniem toksyn. Możemy też czuć się zmęczeni, mieć dolegliwości trawienne, mogą nasilać się dolegliwości alergiczne, na twarzy wyskakują pryszcze i pojawia się złe samopoczucie. Jest jednak sposób, aby uwolnić wątrobę od zanieczyszczeń, przyśpieszyć jej regenerację i odmłodzenie. Oto 7 produktów, które pomogą w walce z toksynami.

Produkty wspomagające pracę wątroby

Czosnek – zawiera związki siarki aktywujące enzymy, które umożliwiają skuteczne usuwanie toksyn z organizmu i oczyszczanie wątroby. Zawiera też allicynę i selen, czyli substancje, które dodatkowo chronią wątrobę.

Cytryna – codziennie rano, po przebudzeniu, wypijaj szklankę wody z połową cytryny. Sok z cytryny jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C oraz wzmaga produkcję enzymów w wątrobie, przez co może ona pracować intensywniej.

Grejpfrut – zawiera przeciwutleniacze i witaminy pobudzające produkcję enzymów, które umożliwiają wątrobie oczyszczanie organizmu. Ponadto pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Zielona herbata – zawarte w jej liściach katechiny likwidują tłuszcz, który odkłada się w wątrobie oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu. Jest również bogata w antyoksydanty, które niszczą toksyny

Burak – wspomaga filtrację krwi i wypłukuje toksyny z organizmu. Szczególnie korzystna jest znajdująca się w nim betaina, chroniąca drogi żółciowe zapewniające poprawne funkcjonowanie i oczyszczanie wątroby. Buraki obniżają także poziom homocysteiny i stymulują produkcję kwasu żołądkowego.

Awokado – zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami. Wśród 21 owoców okazuje się, że to właśnie awokado najlepiej chroni przed galaktozaminą – bardzo toksyczną substancją, która niszczy komórki wątroby.

Zielone warzywa – szpinak, rukola, jarmuż, cykoria czy sałata są bogate w chlorofil, który umożliwia oczyszczanie wątroby. Znajduje się w nich mnóstwo substancji, które pomagają neutralizować metale ciężkie, związki chemiczne oraz pestycydy

Ostropest plamisty – zawiera sylimarynę, która odtruwa, detoksykuje i regeneruje narząd. Uniemożliwia też wnikanie szkodliwych związków w głąb komórek organu, zwiększa produkcję żółci i pobudza jej wydzielanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *